Wyśmienite wielkanocne serniki – poznaj przepisy z Piątnicy, no bo skąd!
SERNIK Z ROSĄ
Składniki: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
80 g masła z Piątnicy
Składniki na masę serową:
1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
¾ szklanki cukru
½ szklanki Śmietanki 30% z Piątnicy
1,5 szklanki Mleka Wiejskiego z Piątnicy
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
4 żółtka
½ szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
Wykonanie:
Przygotuj ciasto:
1. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
2. Dodaj jajko, żółtko i rozpuszczone masło.
3. Ciasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.
Przygotuj masę serową:
1. Wszystkie składniki - oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru - dokładnie wymieszaj mikserem i wlej do blaszki wyłożonej ciastem.
2. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 1 godzinę.
3. W trakcie pieczenia ubij pianę z białek i cukru.
4. Wyjmij sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłóż ubitą pianę.
5. Posyp równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekaj ok. 10 minut w 180°C, nie dopuszczając do zrumienienia.
SERNIK PISTACJOWY
Składniki na spód:
100 g Masła z Piątnicy
130 g herbatników
7 g soli w płatkach
50 g pistacji
Składniki na masę serową:
1 kg Serka Twój Smak z Piątnicy
400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
8 jaj
100 g cukru
300 g pasty pistacjowej
50 g pistacji prażonych
4 łyżki wody różanej
Składniki na polewę:
100 g Śmietanki 30% z Piątnicy
100 g białej czekolady
Składniki dekoracyjne:
10 g pistacji
5 g kwiatu róży
Wykonanie:
Przygotuj spód ciasta:
1. Zmiksuj herbatniki z palonym masłem, pistacjami i solą.
2. Przełóż masę do formy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem.
3. Spód schłódź w lodówce.
Przygotuj masę serową:
1. Mikserem ubij jaja z cukrem i wodą różaną na gładką, mocno napowietrzoną masę.
2. Dodaj Serek Twój Smak z Piątnicy oraz Śmietankę 30% z Piątnicy. Całość ubijaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
3. Dodaj pastę pistacjową oraz posiekane pistacje.
4. Masę wylej na schłodzony spód i piecz w temperaturze 120°C przez 1 godz. 20 min, umieszczając w piekarniku miskę z wodą.
Przygotuj polewę:
1. Zagotuj Śmietankę 30% z Piątnicy, a następnie zdejmij ją z ognia i stopniowo dodawaj do niej posiekaną białą czekoladę. Polewa powinna być chłodna i mieć konsystencję gęstego sosu.
2. Polej sernik i ozdób ciasto posiekanymi pistacjami i kwiatami róży.
SERNIK Z CYNAMONEM I MIODEM
Składniki na spód:
120 g Masła z Piątnicy
240 g ciasteczek korzennych
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na masę serową:
500 g Serka Twój Smak z Piątnicy
250 g Mascarpone z Piątnicy
200 g białej czekolady
400 ml Śmietanki 30% z Piątnicy
80 g miodu lipowego
15 g żelatyny
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka cynamonu
zimna woda – do namoczenia żelatyny
pół szklanki wrzącej wody
Składniki dekoracyjne:
cynamon
Wykonanie:
Przygotuj spód ciasta:
1. Masło roztop, ciasteczka umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon. Wymieszaj.
2. Masę umieść w tortownicy o średnicy 24 cm – wyłóż nią spód i boki. Umieść w lodówce.
Przygotuj masę serową:
1. Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalej połową szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Żelatyna nie musi się całkowicie rozpuścić.
2. W rondelku na najmniejszym ogniu podgrzej 100 ml Śmietanki 30% z Piątnicy.
3. Do gorącej Śmietanki wrzuć drobno posiekaną białą czekoladę i mieszaj do momentu roztopienia się czekolady.
4. Nadal podgrzewając, dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, gdy żelatyna całkowicie się rozpuści.
5. Serek Twój Smak z Piątnicy zmiksuj z Mascarpone z Piątnicy, miodem oraz sokiem z cytryny.
6. Podgrzane wcześniej składniki wlej wolnym strumieniem do masy serowej, nie przerywając miksowania.
7. Pozostałą śmietankę ubij i delikatnie wmieszaj do masy.
8. Wylej masę serową na schłodzony spód. Umieść w lodówce i całość schładzaj przez minimum 12 godzin.
9. Przed podaniem posyp obficie cynamonem.
Do przygotowania świątecznych serników oraz pozostałych wielkanocnych dań polecamy najwyższej jakości produkty z Piątnicy!
Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica
Twaróg Sernikowy z Piątnicy ma odpowiednio wysoką zawartość tłuszczu, dzięki czemu do masy serowej nie trzeba już dodawać masła. Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów ani sztucznych aromatów. Jest dostępny w opakowaniu 1 kg, idealnym do przygotowania rodzinnej porcji ciasta.
Śmietanka 30% OSM Piątnica
Słodka, pasteryzowana Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie się ubija, tworząc wyjątkowo puszysty krem. Produkowana jest z najwyższej jakości surowca. Ma pyszny, kremowy smak i nie warzy się pod wpływem ciepła, dlatego wspaniale pasuje zarówno do słodkich deserów czy wypieków, jak i do dań wytrawnych oraz zup.
Śmietanka 36% OSM Piątnica
Śmietanka 36% OSM Piątnica to tradycyjna słodka śmietanka o naturalnym smaku i gęstej, kremowej konsystencji. Idealnie nadaje się do dekorowania ciast oraz jako dodatek do deserów. Nie warzy się w gorących daniach, więc świetnie wzbogaci smak zupy lub sosu.
Śmietana 18% OSM Piątnica
Do wielkanocnych zup czy sosów doskonale sprawdzi się Śmietana 18% z Piątnicy.
Jest to najpopularniejsza śmietana w Polsce: gęsta, kremowa oraz niezawodna – nie warzy się w gorących daniach, wspaniale podkreślając ich smak. Śmietana 18% jest znakomita także jako dodatek do sałatek lub dipów.
Ser Mascarpone z Piątnicy
Mascarpone z Piątnicy to wyjątkowy rodzaj sera o gładkiej, aksamitnej konsystencji i śmietankowym smaku. Łączy najlepsze cechy sera, masła i śmietany. Znakomicie sprawdza się w połączeniu z twarogiem, nadając sernikowi niezwykłej kremowości. Mascarpone z Piątnicy świetnie wzbogaca także smak sosów do makaronu, dań mięsnych lub warzywnych.
Twój Smak – serek śmietankowy z Piątnicy
Naturalny serek o kremowej konsystencji i śmietankowym smaku. Idealny na kanapki – znakomicie zastępuje masło czy margarynę. Serek śmietankowy Twój Smak z Piątnicy doskonale sprawdza się w także w wielu innych zastosowaniach: do przygotowania serników, sosów, farszów do mięsa i ryb oraz dipów. Dostępny w opakowaniach 135 g oraz 200 g.