Piątnica_SERNIK Z CYNAMONEM I MIODEM

foto: OSM Piątnica

Informacja prasowa

Informacja prasowa

28 marca, 08:00

Wyśmienite wielkanocne serniki – poznaj przepisy z Piątnicy, no bo skąd!

Wielkanoc to radosne święta, których wyjątkowy charakter podkreślają też przygotowywane z tej okazji dania i wypieki. Jednym z ciast, które króluje na świątecznych stołach, jest sernik. Prezentujemy znakomite przepisy na serniki, które nie tylko wspaniale smakują, ale także będą prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.

SERNIK Z ROSĄ
Składniki: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
Składniki na ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¼ szklanki cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    80 g masła z Piątnicy

Składniki na masę serową:
    1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
    ¾ szklanki cukru
    ½  szklanki Śmietanki 30% z Piątnicy
    1,5 szklanki Mleka Wiejskiego z Piątnicy
    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 jajka
    4 żółtka
    ½ szklanki wiórków kokosowych
    4 łyżki cukru

Wykonanie:

Przygotuj ciasto:

 1. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
 2. Dodaj jajko, żółtko i rozpuszczone masło.
 3. Ciasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.

Przygotuj masę serową:

 1. Wszystkie składniki - oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru - dokładnie wymieszaj mikserem i wlej do blaszki wyłożonej ciastem.
 2. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 1 godzinę.
 3. W trakcie pieczenia ubij pianę z białek i cukru.
 4. Wyjmij sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłóż ubitą pianę.
 5. Posyp równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekaj ok. 10 minut w 180°C, nie dopuszczając do zrumienienia.

SERNIK PISTACJOWY

Składniki na spód:
    100 g Masła z Piątnicy
    130 g herbatników
    7 g soli w płatkach
    50 g pistacji

Składniki na masę serową:
    1 kg Serka Twój Smak z Piątnicy
    400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
    8 jaj
    100 g cukru
    300 g pasty pistacjowej
    50 g pistacji prażonych
    4 łyżki wody różanej

Składniki na polewę:
    100 g Śmietanki 30% z Piątnicy
    100 g białej czekolady

Składniki dekoracyjne:
    10 g pistacji
    5 g kwiatu róży

Wykonanie:
Przygotuj spód ciasta:

1. Zmiksuj herbatniki z palonym masłem, pistacjami i solą.
2. Przełóż masę do formy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem.
3. Spód schłódź w lodówce.

Przygotuj masę serową:
1. Mikserem ubij jaja z cukrem i wodą różaną na gładką, mocno napowietrzoną masę.
2. Dodaj Serek Twój Smak z Piątnicy oraz Śmietankę 30% z Piątnicy. Całość ubijaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
3. Dodaj pastę pistacjową oraz posiekane pistacje.
4. Masę wylej na schłodzony spód i piecz w temperaturze 120°C przez 1 godz. 20 min, umieszczając w piekarniku miskę z wodą.

Przygotuj polewę:
1. Zagotuj Śmietankę 30% z Piątnicy, a następnie zdejmij ją z ognia i stopniowo dodawaj do niej posiekaną białą czekoladę. Polewa powinna być chłodna i mieć konsystencję gęstego sosu.
2. Polej sernik i ozdób ciasto posiekanymi pistacjami i kwiatami róży.

SERNIK Z CYNAMONEM I MIODEM

Składniki na spód:
    120 g Masła z Piątnicy
    240 g ciasteczek korzennych
    1 łyżeczka cynamonu

Składniki na masę serową:
    500 g Serka Twój Smak z Piątnicy
    250 g Mascarpone z Piątnicy
    200 g białej czekolady
    400 ml Śmietanki 30% z Piątnicy
    80 g miodu lipowego
    15 g żelatyny
    sok z ½ cytryny
    1 łyżeczka cynamonu
    zimna woda – do namoczenia żelatyny
    pół szklanki wrzącej wody

Składniki dekoracyjne:
    cynamon

Wykonanie:

Przygotuj spód ciasta:

 1. Masło roztop, ciasteczka umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon. Wymieszaj.
 2. Masę umieść w tortownicy o średnicy 24 cm – wyłóż nią spód i boki. Umieść w lodówce.


Przygotuj masę serową:


1. Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalej połową szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Żelatyna nie musi się całkowicie rozpuścić.
2. W rondelku na najmniejszym ogniu podgrzej 100 ml Śmietanki 30% z Piątnicy.
3. Do gorącej Śmietanki wrzuć drobno posiekaną białą czekoladę i mieszaj do momentu roztopienia się czekolady.
4. Nadal podgrzewając, dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, gdy żelatyna całkowicie się rozpuści.
5. Serek Twój Smak z Piątnicy zmiksuj z Mascarpone z Piątnicy, miodem oraz sokiem z cytryny.
6. Podgrzane wcześniej składniki wlej wolnym strumieniem do masy serowej, nie przerywając miksowania.
7. Pozostałą śmietankę ubij i delikatnie wmieszaj do masy.
8. Wylej masę serową na schłodzony spód. Umieść w lodówce i całość schładzaj przez minimum 12 godzin.
9. Przed podaniem posyp obficie cynamonem.

Do przygotowania świątecznych serników oraz pozostałych wielkanocnych dań polecamy najwyższej jakości produkty z Piątnicy!

Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica
Twaróg Sernikowy z Piątnicy ma odpowiednio wysoką zawartość tłuszczu, dzięki czemu do masy serowej nie trzeba już dodawać masła. Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów ani sztucznych aromatów. Jest dostępny w opakowaniu 1 kg, idealnym do przygotowania rodzinnej porcji ciasta.

Śmietanka 30% OSM Piątnica
Słodka, pasteryzowana Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie się ubija, tworząc wyjątkowo puszysty krem. Produkowana jest z najwyższej jakości surowca. Ma pyszny, kremowy smak i nie warzy się pod wpływem ciepła, dlatego wspaniale pasuje zarówno do słodkich deserów czy wypieków, jak i do dań wytrawnych oraz zup.

Śmietanka 36% OSM Piątnica
Śmietanka 36% OSM Piątnica to tradycyjna słodka śmietanka o naturalnym smaku i gęstej, kremowej konsystencji. Idealnie nadaje się do dekorowania ciast oraz jako dodatek do deserów. Nie warzy się w gorących daniach, więc świetnie wzbogaci smak zupy lub sosu.

Śmietana 18% OSM Piątnica
Do wielkanocnych zup czy sosów doskonale sprawdzi się Śmietana 18% z Piątnicy. 
Jest to najpopularniejsza śmietana w Polsce: gęsta, kremowa oraz niezawodna – nie warzy się w gorących daniach, wspaniale podkreślając ich smak. Śmietana 18% jest znakomita także jako dodatek do sałatek lub dipów.

Ser Mascarpone z Piątnicy
Mascarpone z Piątnicy to wyjątkowy rodzaj sera o gładkiej, aksamitnej konsystencji i śmietankowym smaku. Łączy najlepsze cechy sera, masła i śmietany. Znakomicie sprawdza się w połączeniu z twarogiem, nadając sernikowi niezwykłej kremowości. Mascarpone z Piątnicy świetnie wzbogaca także smak sosów do makaronu, dań mięsnych lub warzywnych.
 
Twój Smak – serek śmietankowy z Piątnicy
Naturalny serek o kremowej konsystencji i śmietankowym smaku. Idealny na kanapki  – znakomicie zastępuje masło czy margarynę. Serek śmietankowy Twój Smak z Piątnicy doskonale sprawdza się w także w wielu innych zastosowaniach: do przygotowania serników, sosów, farszów do mięsa i ryb oraz dipów. Dostępny w opakowaniach 135 g oraz 200 g.

 

 

 

Źródło: OSM Piątnica