30 grudnia Dzień Serka Wiejskiego – pomysł na poświąteczne świętowanie!
Dzień Serka Wiejskiego obchodzimy w tym roku po raz jedenasty, ale sam produkt gości na polskich stołach już ponad 30 lat. Pierwszym i największym producentem Serka Wiejskiego w Polsce jest OSM Piątnica, która wprowadziła go na rynek w 1992 r. Produkt szybko zyskał popularność i mimo że w ciągu tych 30 lat zmieniało się jego opakowanie, to receptura serka – oparta na najwyższej jakości mleku – pozostała niezmienna. To właśnie wysoka jakość surowca sprawia, że Serek Wiejski z Piątnicy charakteryzuje się sprężystymi ziarenkami twarożku oraz delikatnym, naturalnym smakiem. W odpowiedzi na duże zainteresowanie produktem OSM Piątnica wprowadziła do oferty także inne warianty: Serek Wiejski z dodatkiem szczypiorku, Serek Wiejski lekki, Serek Wiejski bio, bez laktozy czy wysokobiałkowy. Są też Serki Wiejskie z dodatkiem owoców – z jagodami, malinami i żurawiną, truskawkami, a także z ananasem czy brzoskwinią.
Inspiracje kulinarne: sylwestrowo-karnawałowe przekąski z Serkiem Wiejskim
Serek Wiejski najczęściej spożywany jest prosto z kubeczka – na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Warto jednak wiedzieć, że może on być składnikiem różnych dań czy przystawek przygotowywanych zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Dziś inspirujemy przepisami na przekąski, które z powodzeniem można zaserwować na sylwestrowym lub karnawałowym stole!
Bakłażany nadziewane Serkiem Wiejskim i tahini
Składniki:
• 2 bakłażany
• Serek Wiejski z Piątnicy
• 2 pomidory
• łyżka tahini
• kilka gałązek natki pietruszki
• sok z połowy cytryny
• łyżeczka kuminu
• sól, pieprz - do smaku
• ziarna z połowy granatu
• kilka łyżek oliwy
Przygotowanie:
1. Przetnij bakłażany wzdłuż na pół i wydrąż częściowo wnętrze każdej połówki.
2. Miąższ pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj Serek Wiejski, łyżkę tahini, sok z połowy cytryny, kumin, sól oraz pieprz, po czym wszystko wymieszaj.
3. Wydrążone bakłażany piecz przez 20 minut w 220 stopniach. Wyciągnij z piekarnika i wystudź.
4. Wypełnij łódeczki z bakłażanów nadzieniem, a na wierzch połóż plastry pomidora. Zapiekaj w 200 stopniach przez 30 minut.
5. Podawaj z natką pietruszki i ziarnami granatu. Smacznego!
Rzodkiewki z Serkiem Wiejskim
Składniki:
• 2 pęczki rzodkiewek
• 200 g Serka Wiejskiego z Piątnicy
• 100 g chleba pumpernikiel
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz - do smaku
• 3 g kardamonu
• skórka z połowy cytryny
Przygotowanie:
1. Serek Wiejski z Piątnicy rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki, dopraw do smaku solą, pieprzem, skórką z cytryny, kardamonem oraz startym pieczonym czosnkiem.
2. Pumpernikiel drobno posiekaj i upraż na suchej patelni, aby był chrupki.
3. Rzodkiewki umyj, pozostawiając liście, które również są jadalne.
4. Na dno szklanki nałóż Serek Wiejski z Piątnicy, włóż do niego pojedynczą rzodkiewkę i obsyp ją posypką z chleba, tak żeby wyglądała jak zakopana w ziemi. Smacznego!
%MCEPASTEBIN%