Coś pysznego na Dzień Mamy? Przygotuj pizzę w kształcie serca
Dzień Matki obchodzony jest na całym świecie, jednak warto wiedzieć, że 26 maja to data obowiązująca tylko w Polsce. W większości państw, dzień ten świętuje się w drugą niedzielę maja, jednak np. w Indonezji Dzień Mamy przypada 22 grudnia. W każdym kraju dzieci w podobny sposób starają się sprawić, aby ich mamy poczuły się wyjątkowo. We Włoszech pociechy pieką ciasteczka w kształcie serca. Zainspiruj się tym zwyczajem i przygotuj dla mamy pyszną kolację.
W tym wyjątkowym dniu możecie zapomnieć o kaloriach i skusić się na prawdziwą ucztę. Ogromna pizza w kształcie serca z pachnącymi, pysznymi dodatkami będzie wspaniałą niespodzianką. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności. Kluczową kwestią w przygotowaniu pizzy jest ciasto – nie może być grube ani twarde, tylko chrupiące i delikatne. – Zwróćmy uwagę, aby nie przygnieść ciasta nadmiarem dodatków. Najlepiej ograniczyć ich ilość i starannie je dobrać. Wybierajmy takie, które dobrze znoszą wysoką temperaturę. Jeśli chodzi o rodzaj wędliny, to sprawdzi się salami dojrzewające (np. w wygodnej formie plastrów) – jest pyszne na zimno, a po upieczeniu staje się wyjątkowo chrupkie i nadając pizzy charakterystyczny smak – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Przygotowanie kolacji i wspólne spędzenie wieczoru będzie dla mamy wspaniałą niespodzianką i odskocznią od codziennych obowiązków. Zwolnij mamę z jej trudnej funkcji w dniu jej święta i podaruj serce. Na talerzu!
Pizza od serca na Dzień Mamy:
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 180 ml ciepłej wody
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
Sos:
- puszka pomidorów rozdrobnionych
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Dodatki:
- 250 g mozzarelli
- 4 plastry pomidora
- kilka cienkich plasterków salami dojrzewającego ZM Pekpol
- kilka zielonych oliwek
- kilka listków rukoli
Przygotowanie:
Z podanych składników odlać 1/3 szklanki wody. Dodać łyżkę mąki, cukier i rozkruszone drożdże. Odstawić na 10-15 minut, do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie połączyć go z resztą składników i dokładnie wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przykryć wilgotną szmatką i odłożyć na ok. 1 godzinę. W międzyczasie przygotować sos: pomidory z puszki wymieszać z oliwą i przyprawami. Podgrzewać w rondelku mieszając, aż sos się zredukuje i będzie gładki. Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego serce. Ułożyć na blasze, posmarować sosem, ułożyć kawałki mozzarelli, plastry pomidorów, salami i plasterki oliwek. Pizzę piec ok. 10 minut w temperaturze ok. 250 stopni. Gotową pizzę posypać listkami rukoli.
Smacznego!