Piątnica inspiruje! Poznaj przepisy na błyskawiczne i oryginalne pasty śniadaniowe
Oryginalna pasta szpinakowa
Przygotowanie: 15 min. Porcje: 4
Składniki:
• 200 g szpinaku
• 70 g orzechów nerkowca namoczonych w gorącej wodzie
• 200 g Serka śmietankowego Twój Smak Aksamitny z Piątnicy
• 1 jajko ugotowane na twardo
• 25 g płatków drożdżowych
• sól, pieprz
• sok z cytryny
Wykonanie:
Szpinak zmiksuj z orzechami nerkowca, następnie dodaj Serek Twój Smak Aksamitny i płatki drożdżowe, całość wymieszaj. Na końcu dodaj pokrojone w drobną kostkę jajko. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego!
Pasta z ciecierzycą i jabłkiem
Przygotowanie: 15 min. Porcje: 4
Składniki:
• 100 g gotowanej ciecierzycy
• 200 g Serka śmietankowego Twój Smak z Piątnicy
• 1 jabłko
• pół łyżeczki soku z cytryny
• szczypta cynamonu do smaku
• 30 g żurawiny
• 20 ml Napoju owsianego Piątnica Roślinna
Wykonanie:
Jabłko upiecz w temp. 200°C, a następnie zmiksuj. Ciecierzycę zmiksuj. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, na końcu dodaj żurawinę. Pastę włóż do lodówki, żeby się schłodziła.
Smacznego!