Kuchnia w dobrym stylu
Kuchenna zabudowa meblowa to wybór na lata. Jak więc sprawić, aby była szykowna, komfortowa i zachwycała elegancją nawet po wielu sezonach użytkowania?
- Zabudowa meblowa powinna odzwierciedlać aktualne trendy, a jednocześnie bazować na elementach, które są uniwersalne i ponadczasowe - podpowiada Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM. - Warto postawić na dobrą jakość i dyskretną, nowoczesną elegancję, połączone z praktycznymi rozwiązaniami i komfortem, bo one nigdy nie wychodzą z mody.
Oszczędność formy i dodatków
Znawczyni stylu Coco Chanel mawiała, że lepiej być ubraną trochę za mało, niż trochę za bardzo. Umiar jest dobrą receptą również w przypadku zabudowy meblowej. Kuchnia nie musi być minimalistyczna, ale warto oprzeć się pokusie przepychu i zbytniej ozdobności na rzecz oszczędności formy i dodatków.
- Im prostsza forma zabudowy meblowej, tym bardziej wytworny styl aranżacji - mówi projektantka. - Wprowadzając zbyt wiele ozdobników w sylwetce mebli musimy się liczyć również z tym, że dużo szybciej się opatrzą i za kilka sezonów zamiast budzić podziw będą raczej świadectwem kiepskiego gustu gospodarzy.
Nie oznacza to, że musimy całkowicie rezygnować z dekoracyjnych akcentów, które personalizują i dynamizują wnętrze. Dobrym pomysłem będą relingi, otwarte półki czy niezwykle dekoracyjne witryny szklane. Nie tylko nadają meblom wizualnej lekkości, ale pozwalają dyskretnie wyeksponować za szklanymi frontami ozdobną zastawę, piękny serwis kawowy czy designerskie akcesoria kuchenne.
Stonowane bardziej gustowne
Kuchnia pretendująca do miana ponadczasowej jest zachowawcza w kwestii kolorystyki. Wśród dekorów prym wiedzie drewno ze swoim naturalnym pięknem. Jego subtelny urok i niewymuszona elegancja sprawiają, że wnętrze wygląda szykownie, nie traci jednak wizualnego ciepła i przytulności. Dodatkowo, rysunek drewna stanowi doskonałą bazę dla bardziej wyrazistych dodatków kolorystycznych, jeżeli się na takowe zdecydujemy. Pamiętajmy jednak, aby dawkować je z umiarem.
Dobrym wyborem są również uniwersalne, neutralne barwy, takie jak szarości, beże i brązy. Wśród kolorystycznych pewniaków są także biel i czerń, które nigdy się nie nudzą. Zdecydujmy się na matowe powierzchnie, które dzięki stonowanemu charakterowi uchodzą za bardziej gustowne.
Elegancja od „podszewki”
Ponadczasowa kuchnia jest nie tylko piękna, ale funkcjonalna i komfortowa w codziennym użytkowaniu. Nadal pozostaje bowiem miejscem do gotowania i przechowywania zapasów spożywczych. W eleganckim wnętrzu trzeba pogodzić obie te funkcje, ponieważ dobry styl nie przejawia się tylko w wyeksponowanych elementach zabudowy meblowej, chociaż niewątpliwie to one decydują o pierwszym wrażeniu, ale również w przemyślanych rozwiązaniach, które podnoszą jakość użytkowania mebli. Atrakcyjne fronty nie zastąpią ergonomicznie zaplanowanych stref roboczych kuchni ani nowoczesnych okuć, dzięki którym szuflady delikatnie się wysuwają, a fronty cicho domykają.
- Definicja kuchni w dobrym stylu nie ogranicza się do aspektów wizualnych, ale obejmuje również standard mebli i ich funkcjonalność - wyjaśnia Sylwia Kowalska-Mikutel. - Ponadczasową zaletą kuchni, która w przeciwieństwie do trendów nie ulega zmianom, są pojemne szafki i szuflady, w których wszystko ma swoje miejsce i jest łatwo dostępne. Dzięki temu unikniemy chaosu spowodowanego zbyt dużą ilością przedmiotów pozostawionych na widoku, co nie sprzyja zachowaniu ładu i psuje estetyczne wrażenie.